fredag 13 augusti 2010

Livräddning av källarfönster -KLART!

Källarfönstret bakom den stora klätterrosen är nu på plats. Fönstret ser åtminstone bra mycket piggare och friskare ut. Det blir ju så snyggt med det engelskt röda!

Källarfönstren får dessutom behålla sina vackra gamla, tunna glas vilket övriga fönster i huset tyvärr inte kommer att få göra. För er som undrar om vi helt tappat konceptet så.... ja, kanske lite:-)


Bilden är inte den bästa. Svårt att fota i mörker utan blixt och utan stativ:-)

Man kan ju inte låta bli att fascineras av vilka olika typer av människor det finns. Är man verkligen nöjd när man målat sin fasad gul och sedan tittar ner på den putsade grå källarväggen? Gulprickigt är ju visserligen lite annorlunda, men kanske egentligen inte såå snyggt?

För att återkomma till diskussionen om gammalt glas vs. nytt.
Alla fönster i bostadsutrymmena har råkat ut för någon typ av galning som praktiserat intensiv fönsterrengöring. Det ser ut som man har putsat fönstren med en blandning av svinto och en spikmatta. Glasen är helt sönderrepade, både med små fina repor som gör att man inte ser ut och tjocka repor som i solsken ger konstiga ljusreflexer. Den som ser vårt hus en solig dag på avstånd associerar nog mest till ett UFO, gissar jag.

De fönster vi renoverade förra året fick ha kvar sina gamla fönsterrutor, vilket vi ångrar nu. De fönster vi gör i år får helt vanligt modernt fönsterglas. Kanske har vi därmed tappat konceptet liiite, men det kändes så galet dyrt med gammalt glas från byggnadsvårdsbutik (och det skulle ta så galet lång tid att hitta tillräckligt stora rutor att köpa billigt...) och att köpa kulturglas och byta ut ALLA rutor till nåt som SER gammalt ut, men ändå inte är det... Ja? Kanske borde vi gjort det? Det är hur som helst bara två fönster hittills som blir "moderna", vi kanske ändrar oss till nästa år igen?

3 kommentarer:

  1. Hej!
    Förr använde dom ofta tidningspapper när dom putsade fönsterna och var inte alltid så noga med att ta ut stiften, därav brukar gamla glas vara rätt repiga.
    Ett tips är att sätta munblåst glas i ytterbågarna och vanligt i innerbågarna, det gjorde vi i dom fönsterna vi fick nytillverkade så det inte skulle bli så dyrt.
    Fint hus ni har förresten!

    SvaraRadera
  2. Ingen som dör av att man kompromissar lite.
    Jag tänker inte isolera med mossa bara för att man gjorde det förr tex ;)

    Däremot behöver inte gammalt glas vara dyrt. Men vänd er inte till en byggnadsvårdsbutik utan till en vanlig glas/fönster-renoverare.
    Där är det inte lika poppis med buckliga rutor...

    /charlotta

    SvaraRadera
  3. Kanonfint fönster. När det gäller gamla eller nya fönster och byggnadsvård så måste man ju gå på känsla och en gnutta sunt förnuft. Jag har dragit ut fruktansvärt många smidda spikar ur min kåk...riktigt fina men väldigt dyra i att ersätta.

    /Daniel

    SvaraRadera