tisdag 21 december 2010

"Griller i huvudet!"

Efter att barnrummet är klart (blir tapetetserat i mellandagarna, hoppas vi). Så har vi inga nya projekt. Jag (Helene) tänkte vi skulle ta det lite lugnt ett tag. Kanske småpilla lite i källaren, putsa väggar och måla. Men inget riktigt projekt liksom.

Våren och årets utomhusprojekt skulle inväntas. Vi har flera fönster som MÅSTE åtgärdas, som just nu är helt nedisade eftersom glasrutorna sitter lösa och skallrar i brist på kitt... :-)

Sen kan vi ju inte bara ha en målad baksida, utan norr-gaveln MÅSTE åtminstone skrapas färdigt och målas. Sen har ju huset 2 sidor kvar... Sedan skulle vi ju påbörja "projekt mini-toalett" var tanken...

Och någonstans i allt detta hoppas vi på att barn nummer 2 behagar dyka upp.

Men igår föddes idén om vårt sovrum.

Vårt sovrum är stort (jättestort). Tapeterna är inte så snygga, men långt ifrån katastrofala. Fönsterbänkarna är vedervärdiga (och olika trots att fönstren sitter nära varandra). Det lackade golvet är slitet. Papptaket har tjock sprucken färg som flagar i stora sjok och dessutom lite fula fuktfläckar som troligen (förhoppningsvis) berodde på det gamla läckande taket. Varje kväll innan jag ska somna tittar jag på taket och tänker "Undra hur lång tid det egentligen tar att ta ner all färg och måla på nytt?"


Flagande, tjock, rollad takfärg, -BLÄÄäääää!

Så trots att det är ganska fult, har just sovrummet legat långt ner på priolistan. Man ser ju inte eländet så länge man sover:-) Det finns så mycket mer akuta saker.
Men nu funderar vi på att sätta igång genast! Det blir ju inte roligare att vara utan sovrum när vi har två barn. Om vi börjar direkt i januari så har vi 4 mån på oss (eller oss och oss, just jag gör inte många knop nuför tiden). Barnrummet som är hälften så stort tog 6 mån... Men då påbörjades arbetet under regniga sommardagar (det var väl inte så många såna va?;-) ) och tog egentlig fart först framåt hösten.
Vad behöver då göras i sovrummet?
  • Taket. Ta bort all gammal färg, laga små hål, shellacka fläckar? och måla (matt linoljefärg eller LIMFÄRG?)
  • Riva bort alla tapeter (luktar inte helt fräscht) sätta upp renoveringstapet och tapetsera.
  • Slipa alla snickerier och måla (blir vattenbaserad färg här).
  • Skrapa fönsterkarmar trärent och måla.
  • Renovera det där eländiga fönstret vi inte hann i somras.
  • Slipa golvet och olja.
  • Ta upp ett ventialtionshål i murstocken, luften i sovrummet är inte bra.
  • Göra fönsterbrädor och montera.
Detta tar väl knappt nån tid alls, eller?
Hm, kanske, kanske... måste vi börja genast!

2 kommentarer:

  1. Inte matt linoljefärg, den är ju hemsk (i alla fall Gysinges, full med stinkande lösningsmedel)! Bättre med limfärg eller, om man vill göra det lättare för sig, en linoljeemulsionsfärg. Wibo har en med trevlig innehållsförteckning, men det finns fler alternativ. Äggoljetempera är ju förstås också helmatt.

    SvaraRadera
  2. Vi har testat gysinges matta och du har rätt, den ÄR hemsk (fast snygg):-) Lyckas jag övertala mannen i huset så blir det limfärg. Nu när jag skrapat bort lite färg från papptaket så framträder den fina kritvita, helmatta limfärgen där under. Så fint!

    SvaraRadera