söndag 13 februari 2011

Små projekt och stora

Ett ganska litet men roligt projekt är det blivande platsbyggda skrivbordet till vardagsrummet. Det byggs som tidigare nämnts av två ihoplimmade MDF-skivor. För att få lite stil på det hela har vi inväntat lån av en överhandsfräs.


Färdigfräst framkant på skrivbordsskivan! Nu återstår bara några lager färg, inköp av lämpliga ben (ikea?) och sedan montering i hörnan där det en gång i tiden stod en kakelugn. Vi hoppas det blir både snyggt och praktiskt. Återkommer med bilder när det är klart!


Även det nya innanfönstren till kattvindsfönstren måste ju få en fräst kant så att de ser ut som sin förlaga. Ett pyttelitet projekt som verkligen blir pricken över i! Nu inväntar vi bara sommaren så vi kan måla dom också:-)



Helgens stora projekt var ju annars att försöka återupprätta någon form av självdrag i huset. Något som i teorin var lättare sagt än gjort. Och tog mer tid än vi ville:-)

Murstocken är omgjord i flera omgångar (kanske?) och alla hantverkare har inte varit så nogräknade med vad de gjort. Vi har ju hört berättas att blixten slog ner en gång i huset (tror det var på 40- eller 50-talet) och spräckte både skorsten och kakelugnar, så att den var omgjord visste vi. Det är ju därför det inte finns några kakelugnar eller vedspisar kvar eftersom det ansågs "omodernt" redan då:-).

Det visade sig att skorstensslangarna går lite "kors och tvärs" i skorstenen. Kanske för att de som utförde arbetet inte orkade/kunde/ville/ brydde sig om att rensa bort alla fågelbon som fanns där i.

Den slangen vi kunde se i kökets ventilationskanal (och som vi trodde vi skulle kunna använda just till ventilation) visade sig gå till den nyuppsatta kakelugnen.
Inte alls vad vi hade räknat med! Ganska ologiskt dessutom.

Men nu finns både ventilationskanaler och en kanal till en framtida vedspis i köket framletade och vi har äntligen fungerande ventilation från sovrummet! Och en murstock full med stora hål som måste muras igen nästa gång kakelugnsmakaren kommer hit :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar