söndag 30 januari 2011

Typiskt oss... del 2

Här kommer lite bilder från dagens sovrumsrivande.


Hjälpsam far kikar in bakom spånskivan vid murstocken.


Vägg riven och utkastad.


Tapetserad nisch i murstock och reglarna som förut höll spånskivan på plats. Bredvid murstocken syns baksidan på garderoben i barnrummet. Förr fanns här en dörr mellan rummen.


Högst konstnärlig skiss av en möjlig lösning på möbleringen om vi behåller nischen i murstocken. Vita byrån får stå där garderoberna stått och kommer då att täcka delar av nischen, men den syns i alla fall. Garderoberna får stå mot den vägg där sängen stått och sången får stå där vita byrån förut stod.

Kan nog funka!

Typiskt oss...

Idag börjades det rivas fram murstock i sovrummet. Vi har ju planerat att öppna upp en ventilationskanal där och vill förbereda innan "Herr Kakelugnsmakare" kommer på besök nästa gång.

Vi vill ju verkligen INTE ha en eldstad i sovrummet eftersom det alltid är så varmt just där inne. Dessutom tyckte vi det var så praktiskt att ha en lång rad med garderober just där. Men nu visar det sig att bakom de gamla äckliga spånskivorna så gömmer det sig en fin nisch där det tidigare stått en kakelugn. Att det stått en kakelugn där visste vi ju redan, men att det var så snyggt gjort anade vi inte.

Så vad gör vi nu?

Det tar nog ett tag för oss att bestämma oss.
Det känns lite synd att bara gipsa för alltihop igen. Kanske måste vi tänka om (som vanligt alltså!)?
Kanske måste vi sätta in en eldstad, trots att vi inte vill elda i den? Ska det i så fall vara en kakelugn, eller en gjutjärnskamin? Eller ska vi bara bygga en cd-hylla i nischen och flytta garderoberna till en annan vägg? Eller ska vi trots allt gipsa för allt snyggt vi hittar, bara för att vi hade tänkt så från början?

Bilder på rivningen dyker förhoppningsvis upp ikväll.

lördag 29 januari 2011

Äntligen helg!

Hela familjen är friska och åtminstone lite småpigga. Får se vad vi lyckas åstadkomma nu då...

fredag 21 januari 2011

Katastrof

Vi tyckte att vi var smarta som bröt all el till övervåningen när vi började riva ordentligt förra helgen. Elen ska ju ändå dras om och tills dess klarar vi oss med en skarvsladd upp.

Vad vi missade var att just säkringen till övervåningen även styrde det enda eluttaget som finns i tvättstugan. Det kollade vi såklart inte för hur kan man ens ana att en sån lösning finns?

Resultat? Fryshaveri! En stor frys full med hela sommarens och höstens skörd. Plus en hel del annan mat. Allt till spillo. Helt förstört!

Jag som bara skulle hämta lite bröd till en kvällsmacka...

söndag 16 januari 2011

Nu är sovrummet på gång på allvar!

Som vi redan nämnt har vi börjat riva i sovrummet i ett plötsligt anfall av fixarglädje!
Vi har nu officiellt flyttat ut ur sovrummet och in i sonens rum allihop. Han tyckte det var ganska roligt att mamma och pappa helt plötsligt släpade in dubbelsängen i hans rum! :-)

En liten resumé och nuläget:


Såhär såg sovrummet ut när vi flyttade in. Det man inte ser är bubbliga och slitna tapeter samt ett tak där färgen flagar.


Såhär såg det ut när garderoberna var på plats och vi var inflyttade.


Nu ser det ut såhär.


En stor del av tapeterna nedrivna. Strömmen bruten och delar av takpappen skrapad.

Att göra 2011

Saker vi tror oss hinna 2011
  • Renovera sovrum från topp till tå
  • Fixa ventilationskanal i murstocken från sovrummet (hantverkare)
  • Åtgärda fuktproblem på vinden (i alla fall göra vissa lösningar och förändringar)
  • Få barn :-)
  • Renovera 1 sovrumsfönster och 1 köksfönster
  • Skrapa och måla norra gavelfasaden
  • Skrapa och måla entréfasad (hinns troligen inte)
  • Platsbyggt skrivbord nere i vardagsrummet
  • Ny el i barnrum och sovrum (hantverkare anlitas)
  • Måla trädgårdsmöbler
  • Montera nya hängrännor på garaget
  • Beskära fruktträd (vi ligger fortfarande efter sen förra ägaren inte beskurit på flera år)
  • Sätta in vedspis i köket och täta skorstenskanal (hantverkare)
Saker vi gärna hade hunnit men inte kommer hinna 2011
  • Gjuta ny trappa och entrésockel (håller på att frostsprängas till döds...)
  • Bygga om skafferi till gästtoalett
  • Renovera alla kvarvarande källarfönster
  • Renovera och glasa in altanen/balkongen
  • Göra uteplats och bygga spaljé där gamla carporten tidigare fanns
  • Renovera resterande fönster (5 stora + kattvindsfönster och vindsfönster)
  • Skrapa och måla resterande fasad
  • Renovera hallen så att elen kan dras om på HELA övervåningen
  • Utöka trädgårdslandet så vi kan odla mer
  • Göra ordning parkeringsplatser och bygga stödmur nere vid vägen
  • Ha lång och skön semester:-)
Det finns givetvis en hel massa mindre projekt som måste göras löpande. Utvärdering av vad vi verkligen hann med får väl ske i slutet av året:-)

lördag 15 januari 2011

Som äggskal

Nä, jag pratar inte färgnyans.

Jag pratar om den besvärliga takfärgen på papptaket i sovrummet som jag skrapar bort. Färgen beter sig precis som besvärliga kokta ägg, där själva ägget följer med skalbitarna när man skalar...

Alla lätta partier skrapade och kvar är stora fläckar där färgen med lite lätt våld kan tas loss i milimetersmå flagor. Små flagor som dessutom tar med sig pappens yta och ibland efterlämnar stora hål.

Jag hoppas VERKLIGEN att vi får ordning på papptaket så att jag inte gör allt det här arbetet i onödan.

fredag 14 januari 2011

Med beröm godkänt:-)

Fick kakelugnen av sotaren idag! Så nu får vi elda på riktigt:-)

lördag 8 januari 2011

Vad är på gång...?

Något är på gång nere i källarens dunkla vrår, men vad ska det bli?


Någon borrar uppenbarligen en massa hål i någonting...


Ska det bli en jättestor ljusstake? Den som väntar får se...

fredag 7 januari 2011

Tapetångest

Det är visserligen ingen brådska för det är långt ifrån färdigt i sovrummet. Men tapeter måste man ju börja fundera på i alla fall.
Sovrummet är det rum där jag liksom funderat minst, hittills. Det kändes tidigare så långt borta med renovering där. Men nu är vi ju redan i full gång!
Jag vet inte riktigt vilken känsla jag vill åt, heller... vilket gör det hela ännu svårare.

Jag trodde jag ville ha en ganska ljus, klassisk medaljongtapet. Eller så ville jag ha en romantiskt blommig? Kanske någonting i rosa? Alla våra möbler i sovrummet är vita och rummet har två söderfönster. Så det räcker nog med ljus ändå? Kanske är det bättre med lite uppiggande FÄRG?
Vi försökte titta förutsättningslöst både vad gäller fabrikant, pris, färger, mönster och typ. Ändå blev förslagen dessa...



En tapet som funnits länge i tankarna är Duro Gammelsvenska "Hudiksvalls teater". Vi funderade på den till vardagsrummet innan vi hittade den ljusblå magnoliatapeten formgiven på 30-talet. "Hudiksvalls teater" är ju visserligen från en annan tidsepok än vårt hus, men det är det ju mycket som är så det känns som en fånig invändning. Den är ju liksom bara så läcker!


Så vad tycker ni? Kan man ha denna i ett sovrum? Eller passar den bättre i en hall, med ljus bröstning nedtill? Någongång ska vi ju göra hallen också...


Eller ska man ha en sån här typ av tapet? (Borås Anno 1905). Passar kanske bättre i en matsal?

Eller en pyjamasrandig tapet? Måste bara hitta passande pyjamas också...
Ingen av ovanstående kvalar väl in som en klassisk sovrumstapet, eller? Vad brukar man ha i sovrum? Nu vill vi ha åsikter och kommentarer!! :-)

En annan smått fantastisk tapetkollektion vi hittade var Boråstapeters "Falsterbo". Kanske kan man ha den här smått galna tapeten inne på en liten toalett? Jag blir glad bara av tanken:-)



torsdag 6 januari 2011

Pyntat barnrum

Som vi tidigare visat är nu sonens rum klart. Nu har vi dessutom hunnit pynta det lite!


Egen fåtölj, leksaksförvaring, bokhylla och mysig matta.


Nattlampa i lilla fönstret, klädhängare och gardiner med djur.


Mjuk brandbil på mjuk matta!


Sonens absoluta favoritleksaker... siffror!


Läs- och pusselbordet med inte så avancerad musikanläggning... får nog uppgradera den sen :-)

Att spara det gamla...

I samband med tapetrivandet i sovrummet hittade vi ju flera olika lager med vackra tapeter. Ett huvudbry har varit hur vi ska göra med dem... vi vill inte spara en massa tapetlager eftersom det luktar instängt av de gamla tapeterna (har bott rökare i huset) och samtidigt vill vi bevara så mycket av det gamla som möjligt.

En idé har varit att sätta renoveringsgips på en vägg och spara tapeterna där under, men det blir så himla mycket extrajobb med gipsning i och med att tak- och golvlister och allt sånt måste flyttas ut. En annan idé har faktiskt varit att försöka plocka fram den allra understa tapeten (den svarta) och ha som fondvägg på en vägg, men de väggar som skulle fungera har klätts med tretex och har bara de två senaste lagren tapet. Trodde vi...


När vi tog bort tapeterna från väggen in mot kattvinden såg vi att tapeterna på fönsterväggen försvann in bakom tretexskivan. Hade man kanske lämnat ursprungstapeterna och satt på tretexen i efterhand när man ville isolera rummet mot kattvinden?


Äldsta tapeten försvinner in bakom tretexskivan...


En liten försiktig koll med 10mm-borr genom tretexskivan visade att det helt klart verkar sitta tapeter bakom. Vi kan med andra ord ta bort alla tapeter i resten av rummet, för här finns en hel vägg med bevarade tapeter bakom tretexskivorna! En skatt för någon framtida "husarkeolog" :-)

söndag 2 januari 2011

För första gången...

Sedan jag (Martin) flyttade hemifrån har jag bott på minst 12 olika ställen inklusive detta. Under åtminstone 15 års tid har jag haft någon form av hemmabioanläggning. Vad är det då som nu hänt för första gången?

Jag har satt fast alla högtalarkablar som de ska vara! :-)

Genom åren har storleken på högtalare krympt väsentligt samtidigt som ljudkvalitén förbättrats. Denna gång var dock första prioritet ett högtalarsystem som syns så lite som möjligt i vardagsrummet. Valet föll på Audio Pro Allroom i gräddvit pianolack. Ett system för ren musiklyssning kommer i sovrummet senare.


Sedvanligt sladdkaos inför kabeldragning.


Dubbla högtalarkalar satta i skarv mellan murstock och tapet.


Högtalarkablar ihop med utanpåliggande el... kanske inte optimalt ljudmässigt men det blev prydligt.


Bakre högtalare...syns inte så mycket med kabel dragen i hörnet.


En i mitt tycke stilren och diskret installation där högtalarnas färg i stort sett matchar kakelugnen.